Co je norma EN ISO 20345 – Bezpečnostní pracovní obuv

Bezpečnost na pracovišti je nezbytnou součástí každé profese, kde hrozí riziko poranění. Pracovní obuv, která splňuje požadavky normy EN ISO 20345, poskytuje vysokou úroveň ochrany a pohodlí. Tato norma se zaměřuje na bezpečnostní obuv, která musí být vybavena ochrannou špičkou a dalšími bezpečnostními prvky, které chrání nohu před různými nebezpečími.

Co je norma EN ISO 20345?

Norma EN ISO 20345 je evropský standard, který stanovuje minimální požadavky pro bezpečnostní obuv. Tato obuv je určena pro pracovníky v rizikových prostředích, kde hrozí zranění nohou z různých příčin, jako jsou padající předměty, ostré předměty nebo chemikálie.

Podle této normy musí každá bezpečnostní obuv obsahovat ochrannou špičku schopnou vydržet náraz až 200 joulů. To odpovídá například pádu 20kg těžkého předmětu z výšky 1 metru na špičku boty. Norma zahrnuje i další bezpečnostní vlastnosti, jako je protiskluzová podrážka nebo odolnost proti propíchnutí.

Požadavky na ocelovou špičku a další ochranné prvky

Klíčovým požadavkem normy EN ISO 20345 je přítomnost ocelové špičky (někdy nahrazena kompozitní nebo hliníkovou špičkou), která chrání prsty před nárazy. Dalšími bezpečnostními prvky, které mohou být v souladu s normou zahrnuty, jsou:

  • Protiskluzová podrážka (SRC) – Zajišťuje stabilitu na kluzkých površích.
  • Odolnost vůči propíchnutí – Boty vybavené mezivložkou z kovu nebo textilu chrání chodidlo před ostrými předměty.
  • Odolnost vůči vodě (WRU) – Materiály použité na svršku boty odolávají průniku vody.
  • Tepelná izolace (CI) – Chrání nohy před chladem.
  • Odolnost vůči teplu (HI) – Poskytuje ochranu před vysokými teplotami, například při práci s horkými materiály.

Certifikační proces

Pro získání certifikace podle EN ISO 20345 musí výrobci splnit přísné požadavky týkající se konstrukce, použitých materiálů a výkonnostních testů. Boty jsou testovány na odolnost proti nárazu, stlačení, propíchnutí a další vlastnosti. Každá obuv, která úspěšně projde testy, získává označení certifikace EN ISO 20345, což zákazníkům zaručuje, že splňuje všechny požadované bezpečnostní normy.

Norma se pravidelně aktualizuje, aby reflektovala nové technologie a materiály, což pomáhá zajistit stále vyšší úroveň ochrany na pracovišti.

Historie vývoje normy

Počátky moderní bezpečnostní obuvi sahají do průmyslové revoluce, kdy se objevila potřeba chránit dělníky pracující v rizikových podmínkách. Postupně se vyvíjely různé typy ochranné obuvi, které nabízely stále vyšší úroveň ochrany.

V roce 1992 byla představena první verze normy EN 345, která se postupně vyvinula do dnešní podoby EN ISO 20345. Tato norma se neustále vyvíjí v souladu s technickými inovacemi a novými bezpečnostními požadavky, čímž zajišťuje, že pracovníci jsou chráněni v různých pracovních prostředích.

Co norma EN ISO 20345 garantuje?

Norma EN ISO 20345 garantuje, že pracovní obuv splňuje minimální bezpečnostní požadavky, které zajišťují ochranu nohou v nebezpečných pracovních podmínkách. Výrobci, kteří splňují tuto normu, mohou své produkty označit symbolem EN ISO 20345, což je zárukou pro zákazníky, že obuv byla testována na odolnost proti nárazu, propíchnutí, skluzu a dalším rizikům.