Co je norma EN 13034? (Ochranné oděvy proti chemikáliím)

Norma EN 13034 se zaměřuje na ochranné pracovní oděvy s omezenou ochranou proti chemikáliím, označovanými jako oděvy typu 6. Tyto oděvy poskytují základní ochranu proti kapalinám a chemikáliím v situacích, kde nedochází k vysokému vystavení nebezpečným látkám. V tomto článku se podíváme, kdy je vhodné používat oděvy s omezenou chemickou ochranou a jaké typy pracovních oděvů splňují tuto normu.

Historie a vývoj normy EN 13034

Norma EN 13034 byla poprvé zavedena v roce 2005 jako reakce na potřebu ochranných oděvů s omezenou chemickou ochranou. Tyto oděvy byly navrženy jako řešení pro pracovní prostředí, kde hrozí riziko náhodného kontaktu s nebezpečnými chemikáliemi, avšak nejsou vyžadovány plně ochranné obleky. EN 13034 byla navržena tak, aby poskytovala specifickou ochranu pro krátkodobé nebo nízké vystavení chemikáliím, aniž by omezovala pohyb a pohodlí pracovníků. Postupem času se tato norma stala standardem pro řadu odvětví, zejména ve výrobě, chemickém průmyslu a zdravotnictví.

Kdy je vhodné použít ochranné oděvy s omezenou ochranou proti chemikáliím?

Ochranné oděvy splňující normu EN 13034 jsou určeny pro situace, kdy existuje riziko náhodného kontaktu s nebezpečnými chemikáliemi, ale ne při trvalém vystavení. Jsou ideální pro použití v prostředích, kde může dojít k náhodnému rozstřiku kapalných chemikálií nebo prachu, ale kde pracovníci nepracují přímo s velkým množstvím nebezpečných látek.

Použití ochranných oděvů podle normy EN 13034 je vhodné v následujících situacích:

  • Výroba chemikálií – Pracovníci vystavení riziku krátkodobého kontaktu s chemikáliemi při výrobě nebo zpracování.
  • Čistící a dekontaminační práce – Pokud existuje riziko rozstřiku čistících prostředků nebo chemikálií.
  • Laboratorní práce – V prostředích, kde se pracuje s malými množstvími chemikálií a hrozí riziko rozlití.
  • Farmaceutický průmysl – Při manipulaci s látkami, které nejsou vysoce toxické, ale vyžadují jistou úroveň ochrany.

Typy pracovních oděvů splňujících tuto normu a jejich použití

Ochranné oděvy splňující normu EN 13034 jsou rozděleny do několika typů podle specifických požadavků na ochranu proti chemikáliím. Tyto oděvy jsou navrženy tak, aby chránily před lehkými chemickými riziky a krátkodobým vystavením nebezpečným látkám. Zde jsou některé z nejčastěji používaných typů:

1. Ochranné kombinézy typu 6

Kombinézy typu 6 poskytují omezenou ochranu proti kapalinám a jsou vyrobeny z materiálů, které jsou schopné odolávat kapalinám v případě náhodného rozstřiku. Tyto kombinézy jsou lehké a pohodlné, což umožňuje volný pohyb při práci. Jsou vhodné pro pracovní prostředí, kde nehrozí stálý kontakt s chemikáliemi.

2. Ochranné pláště

Ochranné pláště splňující normu EN 13034 se používají v laboratořích, zdravotnictví a dalších prostředích, kde hrozí riziko kontaktu s kapalinami. Pláště poskytují základní ochranu před chemickým rozstřikem a jsou navrženy tak, aby byly snadno odnímatelné v případě potřeby.

3. Ochranné návleky a rukavice

Kromě kombinéz a plášťů je důležité také použití ochranných rukavic a návleků na obuv, které poskytují ochranu rukou a nohou před nebezpečnými kapalinami. Tyto doplňky zvyšují celkovou úroveň ochrany a jsou nedílnou součástí osobních ochranných prostředků.

Rizika při nedodržování ochrany proti chemikáliím

Použití nevhodného nebo nedostatečného ochranného oděvu může vést k vážným zraněním. V prostředích, kde hrozí riziko chemických výbuchů nebo rozlití, mohou pracovníci čelit následujícím rizikům:

  • Popáleniny – Kontakt s korozivními nebo žíravými chemikáliemi může způsobit vážné popáleniny a trvalé poškození kůže.
  • Inhalace nebezpečných výparů – I krátkodobý kontakt s chemikáliemi může způsobit poškození plic a dýchacího systému.
  • Kontaminace – Nedostatečná ochrana může vést k neúmyslnému šíření chemikálií na jiné pracovníky nebo oblasti pracoviště.

Ochranné oděvy s omezenou ochranou proti chemikáliím podle normy EN 13034 poskytují základní ochranu pro pracovníky v prostředích s rizikem náhodného kontaktu s chemickými látkami. Správné použití ochranných prostředků a dodržování této normy může výrazně snížit riziko zranění a poškození zdraví. Při výběru oděvů je důležité zohlednit specifické pracovní podmínky a chemikálie, se kterými pracovníci přicházejí do styku.