Co je norma EN 381? (Ochrana proti řezání motorovou pilou)

Práce s motorovou pilou patří mezi vysoce rizikové činnosti, především v lesnictví a dřevozpracujícím průmyslu. Norma EN 381 stanovuje požadavky na osobní ochranné prostředky, které chrání pracovníky před poraněním motorovou pilou. Tento článek se zaměřuje na to, jaké ochranné prvky jsou nezbytné pro bezpečnou práci s motorovou pilou a jaké typy ochranných kalhot a obuvi by měli pracovníci v lesnictví používat.

Jaké ochranné prvky chrání před poraněním motorovou pilou?

Ochrana proti řezání motorovou pilou je zásadní pro prevenci vážných úrazů. Ochranné prostředky podle normy EN 381 jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální bezpečnost při práci s pilou. Zde jsou hlavní ochranné prvky, které chrání pracovníky před řeznými zraněními:

1. Ochranné kalhoty s protipořeznou vložkou

Ochranné kalhoty jsou vybaveny speciálními vrstvami tkaniny, které zadržují nebo zpomalují řetěz motorové pily při kontaktu. Tyto vrstvy jsou vyrobeny z vysoce odolných vláken, která se při dotyku s řetězem roztřepí a zastaví jej, čímž chrání nohy před poraněním. Ochranné kalhoty splňující normu EN 381 jsou povinné pro každého pracovníka, který pracuje s motorovou pilou.

2. Ochranná obuv s protipořeznou ochranou

Obuv certifikovaná podle EN 381 je navržena tak, aby chránila nohy před řeznými zraněními a poskytovala stabilitu na kluzkém nebo nerovném terénu. Tato obuv je vyrobena z odolných materiálů, jako je kůže nebo syntetické vlákno, a je vybavena ocelovou špičkou a protipořeznou vrstvou ve svršku a podrážce, aby zajistila maximální ochranu.

3. Ochranné rukavice

Rukavice pro práci s motorovou pilou musí splňovat specifické požadavky na ochranu proti řezání. Jsou vyrobeny z odolných materiálů, které zpomalují nebo zastavují řetěz motorové pily při kontaktu s rukou. Tyto rukavice jsou navrženy tak, aby poskytovaly jak ochranu, tak flexibilitu pro manipulaci s nástroji.

Typy ochranných kalhot a obuvi pro pracovníky v lesnictví

Ochranné oděvy pro pracovníky v lesnictví musí splňovat přísné standardy, aby poskytovaly potřebnou ochranu při práci s motorovou pilou. Zde jsou hlavní typy ochranných kalhot a obuvi, které jsou certifikovány podle normy EN 381:

1. Ochranné kalhoty pro lesníky

Ochranné kalhoty jsou navrženy tak, aby chránily před řeznými zraněními motorovou pilou. Existují dva hlavní typy ochranných kalhot:

  • Typ A – Ochranná vrstva pokrývá přední část nohou. Tento typ kalhot je vhodný pro zkušené pracovníky, kteří přesně vědí, jak ovládat motorovou pilu.
  • Typ C – Ochranná vrstva pokrývá celé nohy, tedy přední i zadní část. Tento typ kalhot poskytuje maximální ochranu a je vhodný pro začátečníky nebo při práci v nestabilním terénu.

2. Ochranná obuv s protiskluzovou podrážkou

Pro práci v lese je nezbytná obuv, která nejen chrání před pořezáním, ale také zajišťuje stabilitu v nerovném nebo kluzkém terénu. Ochranné boty s protipořeznou vrstvou jsou vybaveny protiskluzovou podrážkou, která zajišťuje bezpečnost i v těžkých podmínkách. Mnohé modely mají navíc voděodolné vlastnosti, což je klíčové při práci v deštivém prostředí.

Rizika při nedodržování ochrany proti řezání motorovou pilou

Nedodržování bezpečnostních opatření při práci s motorovou pilou může mít fatální následky. Zde jsou hlavní rizika spojená s nedostatečnou ochranou:

1. Závažné řezné zranění

Motorová pila dokáže způsobit vážná a hluboká zranění během zlomku vteřiny. Pokud pracovník nepoužívá správné ochranné oděvy, jako jsou protipořezné kalhoty nebo obuv, může dojít k amputaci končetin nebo jiným vážným úrazům.

2. Kluzký terén a ztráta stability

Při práci v lese je terén často nerovný a kluzký. Nedostatečně vybavená obuv může vést k pádu a ztrátě kontroly nad pilou, což zvyšuje riziko vážných zranění.

3. Nedostatečná ochrana rukou

Bez správných rukavic může dojít k vážným zraněním rukou při náhodném kontaktu s řetězem motorové pily. Kromě pořezání hrozí i poškození nervů a ztráta funkce prstů.

Práce s motorovou pilou je spojena s vysokým rizikem vážných úrazů. Dodržování normy EN 381 a používání ochranných kalhot, obuvi a dalších ochranných prvků výrazně snižuje riziko zranění. Vždy je důležité používat certifikované ochranné prostředky, které jsou navrženy tak, aby odolávaly extrémním podmínkám a poskytovaly maximální ochranu při práci s motorovou pilou.