Nejčastější chyby při výběru pracovní obuvi a jak se jim vyhnout

Výběr správné pracovní obuvi je zásadní pro bezpečnost a pohodlí na pracovišti. Přesto mnoho lidí dělá při tomto procesu chyby, které mohou vést k nepohodlí nebo dokonce zraněním. V tomto článku si projdeme nejčastější chyby a poradíme vám, jak se jim vyhnout.

1. Výběr nesprávné velikosti

Jednou z nejčastějších chyb je výběr obuvi ve špatné velikosti. Pracovní boty musí správně sedět, aby poskytovaly dostatečnou oporu a zároveň byly pohodlné. Při zkoušení pracovních bot doporučujeme vzít si pracovní ponožky, které běžně nosíte, a ujistit se, že máte dostatek prostoru pro prsty.

2. Ignorování bezpečnostních certifikací

Další častou chybou je přehlížení bezpečnostních certifikací. Různé pracovní prostředí vyžadují různé standardy bezpečnosti. Před nákupem pracovní obuvi se proto ujistěte, že má potřebné certifikace, například EN ISO 20345, která zaručuje, že boty splňují evropské normy bezpečnosti.

3. Výběr nevhodného materiálu

Výběr správného materiálu je klíčový pro dlouhou životnost bot. V závislosti na prostředí, kde pracujete, je důležité volit materiál, který je odolný vůči chemikáliím, vodě nebo oleji. Kůže je oblíbeným materiálem pro svou odolnost a prodyšnost, zatímco syntetické materiály mohou být lehčí a voděodolnější.

4. Nedostatečná ochrana chodidel

Mnoho lidí si vybírá pracovní obuv bez dostatečné ochrany pro specifická rizika. Pokud pracujete v prostředí, kde hrozí riziko padajících předmětů, měli byste volit boty s ocelovou špičkou. V některých případech může být nutná i ochrana proti propíchnutí nebo elektrostatičnosti.

5. Nezohlednění pohodlí

Pohodlí by mělo být jedním z hlavních kritérií při výběru pracovních bot. Dlouhé hodiny strávené na nohou mohou vést k bolestem a únavě, pokud obuv neumožňuje dostatečnou podporu. Zkontrolujte, zda boty mají dostatečné odpružení a podporu klenby chodidla.

Jak správně vybrat pracovní obuv?

  • Změřte si nohu: Ujistěte se, že máte správnou velikost, a vyhněte se nákupu příliš těsné nebo volné obuvi.
  • Vyberte správný materiál: Zvažte pracovní podmínky a podle nich zvolte materiál, který bude nejlépe vyhovovat.
  • Sledujte certifikace: Ujistěte se, že vaše pracovní obuv splňuje bezpečnostní normy potřebné pro vaše pracovní prostředí.
  • Zaměřte se na pohodlí: Hledejte boty s dobrou oporou a ergonomickým designem, aby vaše nohy byly v pohodlí i po dlouhém dni v práci.

Správný výběr pracovní obuvi může mít velký vliv na vaše pohodlí a bezpečnost v práci. Nepodceňujte důležitost výběru kvalitních bot a dbejte na to, aby odpovídaly vašim potřebám.

Pro více informací o nabídce pracovní obuvi navštivte naši sekci pracovní obuvi.